Das Landtechnikunternehmen KMK AGRO wurde zum neuen Holaras-Händler ernannt. KMK AGRO hat seinen Sitz in Brodowo, im Westen Polens. Diese Partnerschaft ist eine große Bereicherung für das Händlernetz von Holaras in Polen.

 

KMK AGRO hat seit 2001 Erfahrung im Verkauf und Service von Land- und Baumaschinen. Das Angebot umfasst Traktoren, Mähdrescher, Teleskoplader, Einzelkornsämaschinen, Pflüge und Düngerstreuer. Ab sofort wird das Angebot um die Holaras Landmaschinen erweitert. Sie werden das gesamte Holaras-Maschinensortiment anbieten und sind auf die Ernte und Verarbeitung von Zwiebeln spezialisiert.

Cezary Mądry, Gründer und Geschäftsführer von KMK Agro, ist begeistert von der Zusammenarbeit mit Holaras. "Wir sind sehr glücklich über die Partnerschaft mit Hoopman Machines - Holaras. Sie passt perfekt zu unserem Kerngeschäft, unserer Vision und unseren Geschäftszielen. Wir werden mit der Förderung und dem Verkauf von Holaras-Maschinen auf dem westpolnischen Markt beginnen. Und wir sind zuversichtlich und überzeugt, dass die polnischen Landwirte sich gerne für die Qualität von Holaras entscheiden werden."

 

Maarten Leune, Commercial Manager von Hoopman Machines BV, freut sich auf die Zusammenarbeit mit KMK Agro. "Als internationaler Akteur möchten wir unseren lokalen Charakter bewahren. Wir möchten, dass mit unseren Holaras-Händlern immer ein Spezialist für unsere Endverbraucher in der Nähe ist. Aus diesem Grund wollten wir unser Händlernetz in Polen ausbauen. Wir sind überzeugt, dass KMK Agro das Holaras-Maschinensortiment und den entsprechenden Service anbieten kann. Insbesondere ihre Spezialisierung auf die Zwiebelernte und -verarbeitung ist ein großer Mehrwert für uns.”

 

 

Kijk ui-t!

Zodra de ui is gezaaid komt de onkruid- en schimmelbestrijding om de hoek kijken. Het onkruid kan mechanisch bestreden worden door middel van eggen, schoffelen of branden. Voor chemische onkruidbestrijding kan er herbiciden en fungiciden gebruikt worden, maar dit wordt wel steeds meer beperkt. Naast dat je niet de schadelijke effecten voor de natuur wilt, wil je ook de groei van de uien niet verstoren. Eventuele biologische bestrijdingen zijn ook mogelijk, zoals bestrijden met schimmels en andere bacteriën

De ui heeft nogal wat “vijanden” zoals ziekten en insecten. Die grote effecten op de uienoogst kunnen hebben. Zoals;

    • Uienvlieg: De uienvlieg (Delia antiqua) legt eitjes bij de basis van de uienplant en door de larven die zich voeden aan de wortels is de kans groot dat de uienplant dit niet overleeft. Het gebruik van insecticiden en het bedekken van de planten met netten kan helpen bij het voorkomen van de uienvlieg.
    • Valse meeldauw: Dit wordt veroorzaakt door de Peronospora schimmel die kan leiden tot verwelking van de planten en een verminderde opbrengst van de uien. Het kan worden bestreden door preventieve maatregelen zoals goede afwatering en het gebruik van fungiciden.
    • Koprot: Dit wordt veroorzaakt door Botrytis allii, een schimmel die het groene blad aantast wanneer het loof verzwakt is. Maar dit wordt meestal pas ontdekt tijdens de bewaring, terwijl de infectie al plaatsvindt in het veld. Om koprot te voorkomen is het belangrijk dat er gezaaid wordt met gedesinfecteerd zaad, er een ruime vruchtwisseling gehanteerd wordt en de juiste gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. 

Minder zaaien, meer oogst?

Door primen wordt het kiemingsproces in het zaad gestimuleerd, wat resulteert in een snellere en gelijkmatigere opkomst van de zaden. Deze versnelde groei zorgt ervoor dat de planten sterker worden en zijn de uien sneller door het gevoeligste stadium heen. Een van de voorwaarden bij gebruik van geprimed zaad is dat de ondergrond voldoende vocht moet bevatten. Met geprimed zaad is er minder onkruidbestrijding nodig en blijven er meer planten over na het bespuiten. Daardoor kan het zaadverbruik met ongeveer 10% worden verminderd.

Wist je dat Hoopman Machines nog een merk onder zijn naam heeft naast Holaras?
Namelijk Hoopman. In 1958 is Hoopman gestart met de missie om zijn eigen zaadveredelingsapparatuur te ontwikkelen en produceren. Hoopman biedt een breed scala aan machines voor het primen, desinfecteren, coaten en het drogen van zaden.

Tip: Let voor het zaaien op het duizendkorrelgewicht van uienzaad. Een onregelmatige stand van het gewas kan het gevolg zijn van te veel of te weinig zaad zaaien. Daarom is het belangrijk dit voor het zaaien te controleren voor de juiste afstelling van de zaaimachine. 

 

Het oogsten kan beginnen

De oogst gebeurt meestal in augustus of september, afhankelijk van het ras. Het oogsten van uien gebeurt in 2 fasen. Eerst worden de uien in het zwad gerooid en na een korte droogperiode worden ze opgeladen. Het uitgedroogde loof zorgt ervoor dat de uien beter bewaard kunnen worden.

Maar voordat je begint met rooien, moet je het loof inkorten. Dat kan met de Holaras uienloofmaaier, die het uienloof gedeeltelijk maait. Dat scheelt een hoop werk bij het rooien, bewaren en het afstaarten van de uien.

Er zijn verschillende typen Holaras uienrooiers beschikbaar, afhankelijk van de grootte van het land en de gewenste werkbreedte. Zo zijn er rooiers met werkbreedtes van 1,5 meter tot wel 3 meter. Met een rooias worden de uien uit de grond opgenomen. De machine is zo ontworpen dat de uien tijdens het rooien ook meteen worden gereinigd. Dit bespaart tijd en arbeid, en zorgt voor een hogere kwaliteit van de uien. Daarna worden ze in een zwad op het land gelegd om te drogen. Daarna worden ze geraapt en kunnen ze in geschuurd worden om het droog proces voort te zetten.

Bij het uitschuren of verpakken komt de Holaras uienafstaartmachine van pas. Deze machine in ons assortiment is speciaal ontworpen om uien nauwkeurig af te staarten. Doormiddel van snel draaiende messen en een speciale triltechniek wordt het loof afgesneden zonder de uien te beschadigen.

Met de Holaras machines wordt de ultieme uienoogst gerealiseerd, waarbij efficiëntie en precisie hand in hand gaan.

 

Tip: Het optimale rooimoment is bij: 50-70% doodloof

De perfecte combi

De Holaras UMR 300-FC is een combinatie van een uienloofmaaier en uienrooier in de fronthef van de trekker. Hierdoor wordt een grotere werkbreedte verkregen en kan op brede banden gerooid worden. De maaier-rooiercombinatie met de UR170 of UR205 achter de trekker is de perfecte combinatie om 3 meter bedden te rooien!

 

 

 

Immer auf dem Laufenden? Folgen Sie uns auf