De economische en ecologische voordelen van elektrisch mest mixen

Drijfmest is een biologische actieve massa. Verschillende giftige gassen, waaronder ammoniak (NH3), methaan (NH4) en zwavelwaterstof (H2S) kunnen door natuurlijke processen in drijfmest ontstaan. Wanneer er niet gemixt wordt, ontstaat er korstvorming. Een drijflaag op de mest zorgt voor een ophoping van de gassen en komt vrij als de mest in beweging komt tijdens het mixen. Deze mestgassen kunnen zich verspreiden in de stal en de directe omgeving en deze gassen brengen grote risico’s met zich mee bij inademing van hoge concentraties. Goed en met regelmaat mixen is dus noodzakelijk. Dit kan perfect met een elektrische mixer.

Het belang van regelmatig mest mixen 

Door met regelmaat een korte periode de mest te mixen blijft de mest in beweging en homogeen. Zo voorkom je korstvorming en zal de plotse gasvrijstelling ook beperkter zijn. Daarnaast voorkom je overlast van vliegen die eieren leggen op de korst, blijft de geur aangenamer, heb je minder kans op schuimvorming en is de mest makkelijker te verwerken.


Een ander groot nadeel van niet goed mixen is dat door de niet-homogene verdeling het verloop van de gehalten aan stikstof en fosfaat sterk varieert tijdens het opzuigen van de mest. Daardoor verschilt de nutriëntensamenstelling van de mest per vracht en zal er verschillen in gewasgroei ontstaan. Daarnaast is er kans dat mestleidingen verstoppen en zorgt de achtergebleven drijflaag voor een verlies aan opslagcapaciteit.

Tijd én energie besparen met een elektrische mestmixer

Tegenwoordig liggen bij veel veehouders de daken vol met zonnepanelen. Het opwekken van duurzame energie vanwege de hoge energieprijzen is dan ook een logische stap. De elektrische mixer past perfect bij een duurzame bedrijfsvoering.

  • De elektrische mestmixer wordt met een tijdsklok aangestuurd. Zo kan je hem instellen op momenten dat de zon schijnt (of tijdens daluren als de energiekosten laag zijn).
  • Door de mixer volledig te automatiseren, heb je er geen omkijken meer naar. 
  • Naast gemak is tijdbesparing een ander groot voordeel van elektrisch mixen. Door de elektrische aandrijving is een tractor niet meer nodig. De tractor kan dan gebruikt worden voor andere werkzaamheden.

Kortom er kan dagelijks korte momenten gemixt worden met een laag energieverbruik, een grote arbeidsbesparing, gemak en het levert dagelijks homogene mest op en zorgt uiteindelijk dus voor een goede oogst.

Holaras elektrische mestmixers

De Holaras mestmixers zijn voorzien van speciale gierbestendige baggerlageringen en alle types zijn gegalvaniseerd. Dit geeft de mestmixers een lange levensduur. Ze zijn in bijna iedere gewenste lengte leverbaar. De speciale mixcilinder om de vleugel zorgt voor een zeer effectieve aanzuiging van de mest. Voor elke type mestmixer kunnen inbouwkozijnen en glijbanen geleverd worden. Zowel inmetselkozijnen als instortkozijnen zijn mogelijk.

 

De Holaras Elektrische mestmixers worden geleverd met schakelkast voorzien van een schakelaar voor twee draairichtingen, tijdklok, noodstop schakelaar en softstarter.

De ESG wordt standaard geleverd met 10 pk (7,5 kW) elektromotor en steunpoot.

De EMM wordt standaard geleverd met 25 pk (18 kW) elektromotor en steunpoot

Sinds 1970 specialist in Holaras mestmixers

Toen de landbouwmechanisatie begin jaren zeventig vol in opkomst was kwam Berend Westerveld van Loonbedrijf Westerveld uit Breedenbroek met een geniaal idee voor een mestmixer. Samen met Bram Hoopman werd het idee uitgevoerd. En door de nieuwbouw van vele ligboxstallen in de jaren zestig en zeventig werd de mestmixer een succes. Ondanks de aanpassingen door de jaren heen, bleef het succesvolle principe altijd ongewijzigd. Zo worden de Holaras mestmixers nog dagelijks geproduceerd. 

 

De heer Berend Westerveld

13.000e mestmixer

In december 2023 is de 13.000e mestmixer geproduceerd door Hoopman Machines en verkocht door Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec Oploo aan Melkveebedrijf Wientjes. Met trots is de EMM Elektrische mestmixer overhandigd.  

Vader en zoon Wientjes van Melkveebedrijf Wientjes, Sint Anthonis - Nederland

De 13.000e mestmixer is verkocht door Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec, Oploo - Nederland.

Bij een goede oogst horen kwaliteit machines 

Hoopman Machines is specialist in het ontwikkelen en produceren van Holaras machines voor de uienverwerking. De uienloofmaaiers, uienrooiers en uienafstaartmachines zijn robuust gebouwd en voorzien van de nieuwste technieken. Speciaal ontworpen voor een efficiënte en nauwkeurige verwerking van uien.  

Holaras bermhark

Ben je op zoek naar de juiste machine voor jouw bedrijf? Wij helpen graag!

Onze kwaliteit en service hebben we aan ons team en dealernetwerk te danken. Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden of jou van informatie te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Deelname Project Ride

Hoopman Machines en Hoopman equipment & engineering hebben zich aangesloten bij Project Ride waarin een samenwerking plaats vindt met diverse bedrijven uit Oost-Nederland....

Gras

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Wij geven jou 8 tips voor een perfecte topkuil...

Bieten

Voederbieten zijn een goede aanvulling op het voer voor vee. Bieten kunnen worden ingekuild met mais of vers gevoerd. Ze zijn smakelijk en zorgen voor een goede pensfermentatie en geven een hoger melkvetgehalte...

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via