De start van Hoopman Machines

De Aaltense buurtschap IJzerlo is de geboortegrond van het bedrijf van de familie Hoopman. In 1911 besloot smidsknecht Jan Hoopman voor zichzelf te beginnen en neemt de lokale smederij in IJzerlo over. Een bedrijf dat zich vooral richt op dienstverlening aan de boeren in de omgeving. Ook klanten net over de Duitse grens wisten de smederij te vinden. Daarnaast had hij samen met zijn vrouw Anna nog een winkel, een fietsenmakerij, een autoverhuurbedrijf en een benzinepomp. Een echt ondernemend stel.

Smederij in Aalten

In 1911 start Jan Hoopman als zelfstandig ondernemer. 

1911

1912

Start Hoopman Machines in IJzerlo

Jan Hoopman ziet de kans om een smederij in IJzerlo over te nemen. Het bedrijf richt zich niet alleen op dienstverlening aan de boeren in de buurtschap, maar ook klanten over de Duitse grens wisten de smederij te vinden.

Overname door zoon Bram Hoopman

Toen Bram het bedrijf van zijn vader overnam in 1955 starte hij een handel in het importeren en verkopen van landbouwgoederen. De merken die hij importeerde waren onder andere Kemper, ITM-Irus en Gerlach.

1955

1958

De knollenplukker

Bram Hoopman zag de mogelijkheid voor een uitvinding van boer Heijnen uit De Heurne: de knollenplukker. Boer Heijnen bedacht het idee en Bram werkte zijn idee uit. Dat werd een groot succes en het begin van machinefabriek Hoopman.

Ontstaan van het merknaam Holaras

Samen met een akkerbouwer in Zeeland die uien staartloos wilde verpakken, bedacht Bram Hoopman een uienafstaartmachine. Al snel groeide de verkoop wereldwijd. Door de snelle internationale groei ontstond de merknaam Holaras. Afgeleid van Hoopman, Landbouwmachines, Roterende, Afstaarters.

1964

1975

Productie allereerste kuilverdeler

Een idee van twee boeren uit Miste om het kuilgras op de kuil beter en machinaal te verdelen werd door Bram samen met landbouwmechanisatiebedrijf Klein Nibbelink uit Bredevoort uitgewerkt. Door goed te luisteren naar gebruikers is de kuilverdeler diverse keren aangepast, uitgebreid en verbeterd. Want ook nu is de kuilverdeler een onmisbare hulp voor boeren en loonwerkers.

Seed Enhancement

Jan Willem Hoopman is sinds 1981 werkzaam binnen Hoopman Machines en wordt algemeen directeur. Zijn focus ligt vooral bij de zaadtechnologie kant van het bedrijf. Handel en importactiviteiten van de merken ITM - Irus en Gelach worden beeindigd en overgedragen, zodat er gericht kon worden op de ontwikkeling, fabricage en verkoop van de machines.

1981

1991

Uitbreiding productiehal

Naar aanleiding van het succes en uitbreiding van het machine aanbod. Wordt het bedrijf uitgebreid met een productiehal van maar liefst 2300 m².

Hoopman, your partner in seed enhancement 

De fabricage van speciale machines voor de internationale zaaizaadbranche groeit. Naast de ontwikkeling van een uniek droogproces houdt Hoopman zich bezig met het ontwikkelen van systemen voor het primen en ontsmetten van zaden. 

2006

2011

Predicaat Hofleverancier

Tijdens de viering van het 100 jarig jubileum ontvangt Hoopman Machines met trots de onderscheiding van het Predicaat Hofleverancier.

Hoopman geïntegreerd in de fabriek in IJzerlo

Alle Hoopman productiefaciliteiten worden volledig geïntegreerd in de Hoopman Machines fabriek. 

2015

2021

Aanschaf nieuwe lasrobots

De duurzaamheid van zowel machines als medewerkers staan bij Hoopman Machines centraal. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid, blijven onze medewerkers betrokken, gemotiveerd en productief.

Hoopman Machines staat niet stil, maar beweegt mee met de snel veranderende wereld

Om te voldoen aan de huidige moderne behoefte en wensen van de markt, start Holaras een webshop en een online machine configurator.

heden

Historie