Thomas Nevels van Landgoed Scholtenzathe vertelt over zijn ervaring met de Holaras uienafstaartmachine

Op Landgoed Scholtenzathe telen wij op circa 1000 hectare. Het bouwplan bestaat voor 20% uit uien. De rest van de gewassen bestaat uit aardappelen, suikerbieten, wortels en daarnaast nog een deel mais en granen.

Om de uien te kunnen verkopen worden ze eerst afgestaart. Dit gebeurd met de uienafstaartmachines van Holaras. Om het zo mooi mogelijk afgestaart te krijgen heeft deze machine 3 messen per baan. Waar elke keer een klein stukje extra van de staart van de uien afgehaald wordt. Om een grotere capaciteit te behalen hebben we 2 banen naast elkaar geplaatst.

We hebben voor de Holaras machine gekozen omdat die in het plaatje past. Hij is klein en past gemakkelijk in onze lijn. En met 2 banen behalen we een grotere capaciteit.

Nadat de uien afgestaart zijn worden ze in 9 kilo zakken verpakt en gaan daarna de hele wereld over. We verwerken 12.000 ton uien met deze machines per jaar, zonder problemen.

Inkuilen van voederbieten

Voederbieten kunnen los op het erg bewaard worden in de open lucht op een harde bodem. Of ze kunnen opgeslagen worden in een slurf. Daarnaast is inkuilen met (droog) gras of snijmais ook een optie. Dit kan met een Holaras bietensnijbak. Om bij het inkuilen perssap- en fermentatieverliezen te voorkomen, wordt een component (hoog droge stofgehalte) met voldoende voederwaarde toegevoegd, zoals (droog) gras of snijmais. Een mengkuil bestaat dus uit lagen gras of snijmais afgewisseld met lagen versnipperde bieten. Het perssap uit de bieten wordt in de kuil dan vastgehouden door een ander gewas. Bij het inkuilen van voederbieten worden de suikers omgezet in zuren. Bieten uit de kuil kunnen het hele jaar door gevoerd worden, omdat ze goed geconserveerd zijn.

Bekijk machines »

Thomas Nevels - Landgoed Scholtenzathe Klazienaveen-Noord Nederland

Ben je op zoek naar de juiste machine voor jouw bedrijf? Wij helpen graag!

Onze kwaliteit en service hebben we aan ons team en dealernetwerk te danken. Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden of jou van informatie te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Deelname Project Ride

Hoopman Machines en Hoopman equipment & engineering hebben zich aangesloten bij Project Ride waarin een samenwerking plaats vindt met diverse bedrijven uit Oost-Nederland....

Gras

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Wij geven jou 8 tips voor een perfecte topkuil...

Bieten

Voederbieten zijn een goede aanvulling op het voer voor vee. Bieten kunnen worden ingekuild met mais of vers gevoerd. Ze zijn smakelijk en zorgen voor een goede pensfermentatie en geven een hoger melkvetgehalte...

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via