Gehakselde maïs is een van de meest voorkomende soorten kuilvoer

Het maken van kuilvoer is een natuurlijk en duurzaam proces. Kuilvoer is een op natuurlijke wijze geconserveerde groenvoer, dat in de winter gevoerd kan worden aan het vee. Gehakselde snijmais is samen met kuilgras een van de meest voorkomende kuilvoeders. Snijmais is goed te conserveren. Het bevat minder eiwit en meer suikers vergeleken met gras.

Bij het hakselen en inkuilen van mais wordt er rekening gehouden met verschillende factoren. Voor een goede kwaliteit kuilvoer is het juiste oogstmoment, drogestofgehalte en het voorkomen van broei erg belangrijk. Als er eenmaal broei in de kuil voorkomt, dan is dit moeilijk uit te krijgen. Broei leidt tot verlies van waardevolle voedingsstoffen en een lagere opname door het vee.

Na het hakselen van het mais, wordt het ingekuild op een rijkuil of een sleufsilo. Dit gebeurt met een mais-egalisatieschuif in gelijke en dunne lagen. De mais wordt stevig aangereden met een verdichtingswals, waardoor de kuil zo snel mogelijk zuurstof arm wordt. Mais hakselen gebeurd doorgaans met een hakseltrein. De snelheid van aanrijden is hierdoor sneller, waarbij het van belang is dat de snelheid van het verdelen en aanrijden mee moet gaan.

Energiemais voor biogasinstallaties

Energiemais wordt doorgaans uitsluitend geteeld om te worden vergist in biogasinstallaties. In Duitsland heeft, onder invloed van een stimulerende wetgeving (de EEG of Erneuerbare Energien Gesetz), de biogassector een enorme vlucht genomen met zowat 8000 installaties. De meeste staan op landbouwbedrijven. Deze installaties draaien op mest en maïs. Mais kan op diverse manieren worden ingezet voor de energiewinning: bij vergisting, bij co-vergisting en als basis voor de productie van ethanol. Bij de ethanolproductie uit mais wordt 3,2 ton droge stof tot 1 ton ethanol omgezet. Mais heeft een hoog opbrengstpotentieel per hectare en is goed inkuilbaar.

Bekijk onze mais-egalisatieschuiven in actie

Heb je een vraag over jouw Holaras machine of ben je op zoek naar de juiste machine voor jouw bedrijf? Wij helpen graag!

Onze kwaliteit en service hebben we aan ons team en dealernetwerk te danken. Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden of jou van informatie te voorzien.

 

Gerelateerde artikelen

Deelname Project Ride

Hoopman Machines en Hoopman equipment & engineering hebben zich aangesloten bij Project Ride waarin een samenwerking plaats vindt met diverse bedrijven uit Oost-Nederland....

Gras

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Wij geven jou 8 tips voor een perfecte topkuil...

Bieten

Voederbieten zijn een goede aanvulling op het voer voor vee. Bieten kunnen worden ingekuild met mais of vers gevoerd. Ze zijn smakelijk en zorgen voor een goede pensfermentatie en geven een hoger melkvetgehalte...

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via