Landbouwmechanisatiebedrijfs KMK AGRO is aangesteld als nieuwe Holaras dealer. KMK AGRO is gevestigd in Brodowo, in het Westen van Polen. Deze partnerschap is voor Holaras een mooie aanvulling op het dealernetwerk in Polen.

 

KMK AGRO heeft sinds 2001 ervaring in de verkoop en service van landbouw- en bouwmachines. Het aanbod omvat onder andere tractoren, maaidorsers, verreikers, precisiezaaimachines voor groenten, ploegen en kunstmeststrooiers. Vanaf nu zal het assortiment uitgebreid worden met Holaras landbouwmachines. Zij zullen het complete Holaras machine gamma aanbieden en zijn gespecialiseerd in de uienoogst en -verwerking.

 Cezary Mądry, oprichter en algemeen directeur van KMK Agro is enthousiast over de samenwerking met Holaras. “Wij zijn erg blij dat we met Hoopman Machines - Holaras gaan samenwerken. Het past perfect binnen onze kernactiviteiten, visie en onze bedrijfsdoelstellingen. Wij starten de promotie en verkoop van Holaras machines op de West-Poolse markt. En wij hebben er vertrouwen in en zijn ervan overtuigd dat de Poolse boeren graag voor de kwaliteit van Holaras zullen kiezen.”

 

Maarten Leune, commercieel manager van Hoopman Machines BV, kijkt uit naar de samenwerking met KMK Agro. "Als internationale speler behouden wij graag onze lokale karakter. Met onze Holaras dealers willen wij graag dat er altijd een specialist voor onze eindgebruiker in de buurt is. Daarom waren we op zoek naar uitbreiding van ons dealernetwerk in Polen. Wij zijn ervan overtuigd dat KMK Agro het Holaras machineaanbod en de bijbehorende service kan bieden. Met name hun specialisme op het gebied van uienoogst en- verwerking heeft voor ons een grote toegevoegde waarde.”

 

 

Kijk ui-t!

Zodra de ui is gezaaid komt de onkruid- en schimmelbestrijding om de hoek kijken. Het onkruid kan mechanisch bestreden worden door middel van eggen, schoffelen of branden. Voor chemische onkruidbestrijding kan er herbiciden en fungiciden gebruikt worden, maar dit wordt wel steeds meer beperkt. Naast dat je niet de schadelijke effecten voor de natuur wilt, wil je ook de groei van de uien niet verstoren. Eventuele biologische bestrijdingen zijn ook mogelijk, zoals bestrijden met schimmels en andere bacteriën

De ui heeft nogal wat “vijanden” zoals ziekten en insecten. Die grote effecten op de uienoogst kunnen hebben. Zoals;

    • Uienvlieg: De uienvlieg (Delia antiqua) legt eitjes bij de basis van de uienplant en door de larven die zich voeden aan de wortels is de kans groot dat de uienplant dit niet overleeft. Het gebruik van insecticiden en het bedekken van de planten met netten kan helpen bij het voorkomen van de uienvlieg.
    • Valse meeldauw: Dit wordt veroorzaakt door de Peronospora schimmel die kan leiden tot verwelking van de planten en een verminderde opbrengst van de uien. Het kan worden bestreden door preventieve maatregelen zoals goede afwatering en het gebruik van fungiciden.
    • Koprot: Dit wordt veroorzaakt door Botrytis allii, een schimmel die het groene blad aantast wanneer het loof verzwakt is. Maar dit wordt meestal pas ontdekt tijdens de bewaring, terwijl de infectie al plaatsvindt in het veld. Om koprot te voorkomen is het belangrijk dat er gezaaid wordt met gedesinfecteerd zaad, er een ruime vruchtwisseling gehanteerd wordt en de juiste gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. 

Minder zaaien, meer oogst?

Door primen wordt het kiemingsproces in het zaad gestimuleerd, wat resulteert in een snellere en gelijkmatigere opkomst van de zaden. Deze versnelde groei zorgt ervoor dat de planten sterker worden en zijn de uien sneller door het gevoeligste stadium heen. Een van de voorwaarden bij gebruik van geprimed zaad is dat de ondergrond voldoende vocht moet bevatten. Met geprimed zaad is er minder onkruidbestrijding nodig en blijven er meer planten over na het bespuiten. Daardoor kan het zaadverbruik met ongeveer 10% worden verminderd.

Wist je dat Hoopman Machines nog een merk onder zijn naam heeft naast Holaras?
Namelijk Hoopman. In 1958 is Hoopman gestart met de missie om zijn eigen zaadveredelingsapparatuur te ontwikkelen en produceren. Hoopman biedt een breed scala aan machines voor het primen, desinfecteren, coaten en het drogen van zaden.

Tip: Let voor het zaaien op het duizendkorrelgewicht van uienzaad. Een onregelmatige stand van het gewas kan het gevolg zijn van te veel of te weinig zaad zaaien. Daarom is het belangrijk dit voor het zaaien te controleren voor de juiste afstelling van de zaaimachine. 

 

Het oogsten kan beginnen

De oogst gebeurt meestal in augustus of september, afhankelijk van het ras. Het oogsten van uien gebeurt in 2 fasen. Eerst worden de uien in het zwad gerooid en na een korte droogperiode worden ze opgeladen. Het uitgedroogde loof zorgt ervoor dat de uien beter bewaard kunnen worden.

Maar voordat je begint met rooien, moet je het loof inkorten. Dat kan met de Holaras uienloofmaaier, die het uienloof gedeeltelijk maait. Dat scheelt een hoop werk bij het rooien, bewaren en het afstaarten van de uien.

Er zijn verschillende typen Holaras uienrooiers beschikbaar, afhankelijk van de grootte van het land en de gewenste werkbreedte. Zo zijn er rooiers met werkbreedtes van 1,5 meter tot wel 3 meter. Met een rooias worden de uien uit de grond opgenomen. De machine is zo ontworpen dat de uien tijdens het rooien ook meteen worden gereinigd. Dit bespaart tijd en arbeid, en zorgt voor een hogere kwaliteit van de uien. Daarna worden ze in een zwad op het land gelegd om te drogen. Daarna worden ze geraapt en kunnen ze in geschuurd worden om het droog proces voort te zetten.

Bij het uitschuren of verpakken komt de Holaras uienafstaartmachine van pas. Deze machine in ons assortiment is speciaal ontworpen om uien nauwkeurig af te staarten. Doormiddel van snel draaiende messen en een speciale triltechniek wordt het loof afgesneden zonder de uien te beschadigen.

Met de Holaras machines wordt de ultieme uienoogst gerealiseerd, waarbij efficiëntie en precisie hand in hand gaan.

 

Tip: Het optimale rooimoment is bij: 50-70% doodloof

De perfecte combi

De Holaras UMR 300-FC is een combinatie van een uienloofmaaier en uienrooier in de fronthef van de trekker. Hierdoor wordt een grotere werkbreedte verkregen en kan op brede banden gerooid worden. De maaier-rooiercombinatie met de UR170 of UR205 achter de trekker is de perfecte combinatie om 3 meter bedden te rooien!

 

 

 

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via