Duurzame energie uit de Grond: De magie van bietenverwerking voor biogasproductie

In de zoektocht naar duurzame energiebronnen wordt er steeds meer gekeken naar alternatieven voor traditionele fossiele brandstoffen. Een opvallende speler op dit gebied is bietenverwerking, met name de omzetting van bieten in biogas. Deze innovatieve aanpak biedt niet alleen een duurzame energiebron, maar draagt ook bij aan de optimalisatie van landbouwpraktijken.

Voederbieten als grondstof

Bieten, oorspronkelijk geteeld als veevoer hebben een nieuwe rol gevonden in de productie van biogas. Deze energierijke gewassen bevatten een hoog gehalte aan suikers en zetmeel, wat ideale grondstoffen zijn voor de productie van biogas. Door bieten te gebruiken, wordt niet alleen landbouwgrond efficiënt benut, maar wordt ook een duurzaam alternatief voor traditionele energiebronnen gecreëerd.

Het biogasproductieproces

De kern van dit proces is anaërobe vergisting, waarbij micro-organismen organisch materiaal afbreken zonder de aanwezigheid van zuurstof. Energiebieten worden samen met andere organische materialen in een biogasinstallatie gebracht. De micro-organismen breken de biomassa af en produceren biogas als bijproduct. Dit biogas bestaat voornamelijk uit methaan, dat vervolgens kan worden gebruikt als brandstof voor elektriciteitsopwekking of als warmtebron.

Duurzaamheid en Milieubewustzijn

Biogasproductie uit bieten past perfect in de groeiende trend van duurzame landbouw en milieubewustzijn. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen draagt bij aan de vermindering van broeikasgasemissies en bevordert een meer circulaire economie. Bovendien draagt het bij aan de diversificatie van de energievoorziening, wat essentieel is voor een veerkrachtige en duurzame toekomst.

 

Maïs levert 55 ton/ha op aan 185 m³/ton = 10.000 m³ biogas/ha.                                                               

Suikerbieten hebben gemiddeld een grotere opbrengst:                                                                                        

Suikerbieten leveren gemiddeld 85 ton/ha x 123 m³/ton = 10.000 m³ biogas/ha.                               

Voederbieten zijn natter (15% droge stof). Ze leveren 100 tot 110 ton/ha x 85 m³/ton = 9000 m³ biogas/ha.

* Wageningen University & Research: Boerenbond • Management&Techniek 21 • 7 december 2012

Nauwkeurige verwerking

De magie van bietenverwerking voor biogasproductie wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde technologie, zoals bietensnijbakken. Deze innovatieve machines spelen een cruciale rol bij het efficiënt verkleinen van voederbieten tot de juiste grootte voor het anaërobe vergistingsproces. Door gebruik te maken van bietensnijbakken kunnen landbouwers de verwerkingscapaciteit verhogen en ervoor zorgen dat de voederbieten optimaal benut worden in de biogasinstallatie.

 

 

Optimaal gemak met Holaras Bietensnijbakken

Vier werkzaamheden in één werkgang! De robuuste Holaras bietensnijbakken zijn geschikt voor de hefinrichting van de trekker, shovel- of frontlader aanbouw.

Deze bietensnijders zijn niet zomaar machines; ze bieden een oplossing voor diverse taken. Of je nu gesneden bieten met mais wilt inkuilen of dagelijks verse voeding voor je vee wilt bereiden, de Holaras bietensnijders maken het mogelijk.

Daarnaast komen deze veelzijdige machines goed van pas bij het vullen van je biogas-installatie met fijngesneden bieten. De speciaal ontwikkelde snijwals onder in de snijbak zorgt ervoor dat de bieten perfect worden gesneden en gelijkmatig worden verdeeld. Onze machines reinigen ook eerst de bieten en het zand wordt dan verwijderd van de bieten voordat ze gesneden worden, dit kan met de bietenreiniger/ snijder BRS 1250.

Het snijden van bieten met deze bietensnijders behoudt de structuur van de bieten, terwijl het energieverbruik minimaal blijft. Kortom, met de Holaras Bietensnijbakken combineer je efficiëntie en kwaliteit in één werkgang!

 

 

Bij een goede oogst horen kwaliteit machines 

Hoopman Machines is specialist in het ontwikkelen en produceren van Holaras machines voor de uienverwerking. De uienloofmaaiers, uienrooiers en uienafstaartmachines zijn robuust gebouwd en voorzien van de nieuwste technieken. Speciaal ontworpen voor een efficiënte en nauwkeurige verwerking van uien.  

Holaras bietensnijbak

Ben je op zoek naar de juiste machine voor jouw bedrijf? Wij helpen graag!

Onze kwaliteit en service hebben we aan ons team en dealernetwerk te danken. Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden of jou van informatie te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Deelname Project Ride

Hoopman Machines en Hoopman equipment & engineering hebben zich aangesloten bij Project Ride waarin een samenwerking plaats vindt met diverse bedrijven uit Oost-Nederland....

Gras

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Wij geven jou 8 tips voor een perfecte topkuil...

Bieten

Voederbieten zijn een goede aanvulling op het voer voor vee. Bieten kunnen worden ingekuild met mais of vers gevoerd. Ze zijn smakelijk en zorgen voor een goede pensfermentatie en geven een hoger melkvetgehalte...

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via