Het maken van kuilvoer is een natuurlijk en duurzaam proces

Vele soorten voeder kunnen worden ingekuild, maar de meest voorkomende kuilvoeders zijn kuilgras en snijmais. Een goede graskuil is van groot belang voor kwaliteit ruwvoer. Dit zorgt voor een gezondere koe en dus een betere melkproductie.

Het maken van kuilvoer is een natuurlijk en duurzaam proces. Kuilvoer is een op natuurlijke wijze geconserveerde groenvoer, dat in de winter gevoerd kan worden aan het vee. Kuilvoer bevat koolhydraten zoals suikers, de voedingsbron voor het vee. Bacteriën kunnen met behulp van zuurstof deze suikers omzetten in koolstofdioxide, waardoor de voedingswaarde verloren gaat. Daarom is een goed aangelegde kuilhoop waarin geef zuurstof aanwezig is belangrijk. 

Als de kuil goed luchtdicht is afgedekt, ontstaat een anaerobe fermentatie. Dit is een proces, waarin melkzuurbacteriën de suikers omzetten in melkzuur. Als de concentratie melkzuur hoog genoeg is, kan het voer niet langer aangetast worden door andere bacteriën die niet bestand zijn tegen hoge zuurgraad. Een groot deel van de koolhydraten blijft zo bewaard voor het vee.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Nadat het gras maximaal 24 uur op het land gedroogd heeft wordt het gras binnengehaald om in te kuilen. Elke extra nacht verdampt er meer suiker. Een goede verdichtingstechniek bevordert een snelle pH-verlaging in de kuil.

8 Tips voor een topkuil

  1. Droge stof: Zorg dat gras of mais 30 tot 40 procent droge stof heeft. Dan laat het zich het beste verdichten.
  2. Aanvoerroute: Zorg dat de kuilplaat en de aanvoerroute naar de kuil schoon zijn. Voerresten die mee de kuil in gaan zijn een bron van ongewenste bacteriën in de kuil. Een schone aanvoerroute voorkomt ook grond in de kuil.
  3. Verdelen: Verdeel het kuilvoer meteen in dunne laagjes en rijdt die direct goed aan. 30 cm is al een dikke laag. De Holaras kuilverdeler en verdichtingswals is hierbij een onmisbare hulp.
  4. Hol aanleggen: Leg de kuil hol aan om de randen zo goed mogelijk te verdichten.
  5. Niet doen!: Rijd bij ‘lasagnakuilen’ niet met de trekker over de kuil als er nog geen nieuw gras op ligt. Over een open kuil rijden verwijdert namelijk geen lucht, maar pompt min of meer weer verse lucht in de bovenlaag.
  6. Let op: Let extra op het goed uit elkaar trekken van de massa als het gesneden gras als een brood uit de bak komt.
  7. Hele kuil: Rijd volledig over de kuil heen. Een talud dat dan aan de achterkant overblijft lijkt verloren ruimte, maar effectief valt dat mee. Op het laatst het achterste deel nog vierkant afwerken valt wat verdichting gauw tegen.
  8. Afsluiten: Sluit de kuil direct na het aanrijden luchtdicht af. De kuil afdekfrees kan in korte tijd de kuil netjes afdekken, zodat handwerk overbodig is. Dat maakt het effectief en met deze gemakkelijke werkgang is je kuil in een mum van tijd een top kuil. 

Werk snel en efficiënt met een Holaras kuilverdeler en verdichtingswals

Ben je op zoek naar de juiste machine voor jouw bedrijf? Wij helpen graag!

Onze kwaliteit en service hebben we aan ons team en dealernetwerk te danken. Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden of jou van informatie te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Deelname Project Ride

Hoopman Machines en Hoopman equipment & engineering hebben zich aangesloten bij Project Ride waarin een samenwerking plaats vindt met diverse bedrijven uit Oost-Nederland....

Gras

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Wij geven jou 8 tips voor een perfecte topkuil...

Bieten

Voederbieten zijn een goede aanvulling op het voer voor vee. Bieten kunnen worden ingekuild met mais of vers gevoerd. Ze zijn smakelijk en zorgen voor een goede pensfermentatie en geven een hoger melkvetgehalte...

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via