Een kwaliteitsoogst van uien vergt aandacht

De uienoogst vindt, afhankelijk van het ras, voornamelijk plaats in de maanden augustus of september. Het oogsten van de uien gebeurt in 2 fasen. Eerst worden de uien in het zwad gerooid en na een korte droogperiode worden de uien opgeladen. Uitgedroogd loof zorgt ervoor dat de uien beter houdbaar zijn.

 

Voordat de uien op het zwad worden gerooid, zorgt de Holaras uienloofmaaier voor het machinaal verwijderen van het uienloof. Dit geeft een grote arbeidsbesparing bij het rooien en het afstaarten van de uien.

 

Met de Holaras uienrooier worden de uien opgenomen uit de grond. Al schokkend worden de uien over de spijlenband van de rooier getransporteerd, en hierdoor meteen gereinigd. Daarna worden de uien via een bunker of dwarsafvoerband onbeschadigd op het land in een zwad gelegd. Na de droogperiode op het veld kunnen de uien probleemloos opgeladen worden.

 

Uien rooien met brede banden wordt mogelijk gemaakt door de Holaras frontmaaier/-rooier combinatie. De UMR 300-FC rooit over het gehele drie meter en voert de uien die voor de wielen zitten, af naar het midden doormiddel van dwarsafvoerbanden. De maaier-rooiercombinatie in combinatie met de UR 170 of UR 205 achterrooier is de perfecte combinatie om drie meter bedden te rooien.

 

Het droogproces gaat verder in de opslag. Uien zijn gevoelig voor vocht, daarom is het drogen van uien belangrijk. Worden de uien nat of vochtig, dan kunnen ze snel bederven. Na het drogen start het sorteer- en verwerkingsproces. Een onderdeel hiervan is het nog resterende loof verwijderen. Met de Holaras uienafstaartmachine wordt het loof verwijderd. Doormiddel van snel draaiende messen en een speciale triltechniek wordt het loof afgesneden zonder de uien te beschadigen. Daarna zijn de uien consumptieklaar en kunnen ze schoon door naar het verpakkingsproces.

Bij een goede oogst horen kwaliteit machines 

Hoopman Machines is specialist in het ontwikkelen en produceren van Holaras machines voor de uienverwerking. De uienloofmaaiers, uienrooiers en uienafstaartmachines zijn robuust gebouwd en voorzien van de nieuwste technieken. Speciaal ontworpen voor een efficiënte en nauwkeurige verwerking van uien.  

Holaras machines voor de uienoogst

Ben je op zoek naar de juiste machine voor jouw bedrijf? Wij helpen graag!

Onze kwaliteit en service hebben we aan ons team en dealernetwerk te danken. Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden of jou van informatie te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Deelname Project Ride

Hoopman Machines en Hoopman equipment & engineering hebben zich aangesloten bij Project Ride waarin een samenwerking plaats vindt met diverse bedrijven uit Oost-Nederland....

Gras

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kuilgras. Het juiste moment om te maaien is belangrijk, denk hierbij aan het weer en tijdstip van de dag. Daarnaast hebben een juiste verdichting en het drogestofpercentage grote invloed. Wij geven jou 8 tips voor een perfecte topkuil...

Bieten

Voederbieten zijn een goede aanvulling op het voer voor vee. Bieten kunnen worden ingekuild met mais of vers gevoerd. Ze zijn smakelijk en zorgen voor een goede pensfermentatie en geven een hoger melkvetgehalte...

Altijd op de hoogte van alles? Volg ons via